dinsdag 1 augustus 2017

Augustus ~ Tobias, Raphael en de Vis


... Tobias is onderweg om een geleende som geld bij familie terug te halen. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn hond en de aartsengel Raphael, al weet hij op dit punt niet de ware aard van zijn metgezel. Op de afbeelding zien we hoe het gezelschap aankomt bij de oever van de Tigris. - Tobias vangt daar een grote vis, waar hij op aanwijzingen van Raphael hart, gal en lever uithaalt. Hart en lever worden later verbrand om een demon te verjagen die Tobias' toekomstige vrouw kwelt, de gal wordt gebruikt bij de genezing van zijn vaders blindheid. -
Te zien is hoe Tobias zijn weg vindt onder de wijd gespannen vleugels van aartsengel Raphael. Deze vleugels hebben de weg beschermd die Tobias al gegaan is, en ze bewaken de weg die nog voor hem ligt. Om binnen dit prachtige vleugelgebaar te kunnen gaan geeft vertrouwen. We kunnen ons beschermd en geleid voelen op onze levensweg en bij dreigende moeilijkheden deze moedig aangaan. In onze moeilijkheden kunnen we dan vaak een verborgen genezing vinden, zoals Tobias dit vond in de ingewanden van de vis.
De gouden vis is in een delicate transparantie geschilderd. Hierdoor openbaart hij zijn innerlijke geheim. In het vroege christendom gold de vis als symbool voor Christus. De gouden achtergrond licht door de vis een beetje op.
Tobias gaat zijn weg tussen en met zijn trouwe dier en de engel. Het hele beeld straalt rust en zekerheid uit, weldoend voor de ogen en het beleven van kinderen.

Tijdens de zomerweken zijn vele mensen onderweg. Het vertrouwde wordt voor enige tijd achtergelaten en nieuwe ervaringen en belevenissen worden opgedaan. De verfrissende verandering biedt de mogelijkheid van nieuwe reflectie en het verbreken van oude gewoonten. Hoe duidelijker wij mogelijk al vanuit onze kindertijd de zekerheid in ons dragen dat wij op onze levensweg geleid worden door het goddelijke, hoe meer moed wij vinden op beslissende momenten. De blinde vader maant zijn zoon Tobias: "Heb God voor ogen en in je hart!"


 Vrij vertaald naar "Bildmappe für Kinder" van Brigitte Barz en Gabriela de Carvalho.