vrijdag 2 april 2021

Gevulde Paaskrans

Gevulde Paaskrans
(ca. 35 cm doorsnee, 24 porties)


Denk om de rijstijd en trek een halve dag uit voor deze krans. En laat je niet afschrikken door het recept, het is gemakkelijker dan je denkt! Lees het vooral eerst een keer helemaal door, dan voorkom je verrassingen.

Ingrediënten:

Deeg:
500gr lemairemeel of bloem of half bloem/half volkorenmeel
2 1/4 dl melk, lauwwarm
1/2 eetl gist
75gr harde boter
 1 1/2 theel zout
3 eetl stroop of 50gr suiker
3 eierdooiers of 2 kleine eieren
de geraspte schil van 1/2 citroen of 1 sinaasappel

Vulling:
50gr zeer zachte boter
5 eetl stroop of dunne honing
150gr hazelnoten of amandelen, fijngemalen
1 theel kaneel
1 grote appel (+/- 150gr) geraspt
2 eetl room
100gr krenten of rozijnen, of in stukjes gesneden en ontpitte dadels of abrikozen
eventueel 50gr in stukjes gehakte bittere chocolade
1 aardappel ter grote van een ei, ingepakt in aluminiumfolie
ca. 50gr abrikozenmarmelade of bessengelei

Bereiden:
Doe het meel voor het deeg in een deegkom en maak een kuiltje in het midden (houd ca. 50gr achter om straks het deeg mee te kneden). Los de gist op in de melk en giet dit in het kuiltje. Roer van het midden uit met wat meel tot een slap deegje. Leg hierOP de in zeer dunne plakjes gesneden boter en strooi er het zout op. Laat dit minstens een kwartier staan, tot zich blaasjes in het voordeeg hebben gevormd en het tot tweemaal zijn volume is gerezen.


Ik gebruikte droge gist, 1 zakje, mengde dat wel met de lauwwarme melk en volgde verder ook het recept. Er ontstonden geen blaasjes, en het voordeeg was op dit punt ook niet gerezen, maar later rees het alsnog voldoende. Geen paniek dus.

Roer de eieren met de stroop of suiker romig en roer er ook de citroenschil door. Doe dit op de boter in het kuiltje en roer dit alles tot een glad, nog kleverig deeg. Strooi het achtergehouden meel op het aanrecht en leg hierop het deeg.

Strooi er wat van het meel overheen en kneed alles tot een soepel deeg, dat niet meer aan de handen kleeft. 
Ik had een vrij kleverig deeg, en moest veel meer bloem toevoegen dan de voorgeschreven 50gr, maar dit deed niets af aan de smaak uiteindelijk. 
Doe het terug in de, met bloem bestoven, deegkom en laat het ( in een plastic zak gestopt) tot twee maal het volume rijzen. Als u geen haast heeft kunt u het deeg ook in de koelkast laten rijzen (duurt een paar uur); in koude toestand laat het zich straks gemakkelijker uitrollen. 
Ik maakte het deeg voor het avondeten, en ben er 's avonds pas mee verder gegaan. Hier stond het deeg eerst een tijdje op de vensterbank boven de verwarming, op het eind even in de koelkast voor de nodige kou. 

Vermeng alle ingrediënten (behalve de krenten en de chocola) voor de vulling en laat haar op kamertemperatuur een poos staan. 

Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 40x60cm. Bestrijk de lap met de vulling, waarbij u aan één lange en aan de beide korte zijden 1cm deeg vrij laat. 
Strooi de krenten en de chocola op de vulling.
Bestrijk de lange lege rand met water en rol het deeg gelijkmatig maar losjes op en leg het zo, dat de sluiting er onder ligt.
 


Snijd nu de rol met een scherp mes overlangs in twee helften en vlecht deze tot een krans. Ik legde de rol eerst op een stuk bakpapier voor ik begon te snijden. Zo kon ik hem later gemakkelijker -met hulp- op de bakplaat leggen. Doe dit van het midden uit en zó, dat de gesloten kant onder ligt. Leg de krans op de bakplaat en schuif de uiteinden dicht tegen elkaar aan. Probeer deze sluiting met de vingers zo goed mogelijk af te werken.



Voor het rijzen
Na het rijzen
Smeer de helft van de ingepakte aardappel royaal in met boter en druk hem met dit gedeelte stevig in het sluitstuk van de krans. Dek de krans af met vershoudfolie en laat hem nog wat narijzen, bijna tot twee keer het oorspronkelijke volume. Stop rozijnen, die echt bovenop komen te liggen, met een puntig mesje terug in het deeg.

Verwarm de oven voor. 

Bakken: 
Ca. 25 minuten bij 180 °C, onderste richel. Ik bakte hem dit jaar niet op de onderste richel, omdat hij vorig jaar aan de onderkant wat verbrand was. Toen de krans mooi op kleur was legde ik er wat aluminiumfolie over om verdere verkleuring van de bovenkant te voorkomen.
Verwarm de marmelade of gelei (ik gebruikte abrikozenjam)  met een eetlepel water en bestrijk hiermee de nog warme krans. Verwijder de aardappel. Laat de krans op een taartrooster afkoelen en bewaar hem in een taarthoes of stop hem, mét de taartschaal, in een ruime plastic zak. Op een koele plaats (niet de koelkast) blijft hij 2-3 dagen goed. 
Vlak voor het serveren kunt u in het door de aardappel gemaakte holletje een minibloemstukje van de eerste voorjaarsbloemetjes zetten of er een bijzonder mooi geverfd ei inleggen. Snijd dit pronkstuk pas aan tafel in porties. 


Recept uit:
Uitgeverij Christofoor 
ISBN: 90 6238 366 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!