Gabriela de Carvalho |
Op vrijescholen wordt Driekoningen gevierd in de klas. De kinderen eten cakejes en drie kinderen vinden daarin een boon. Zij zijn de koningen van die dag, en elke koning heeft een page. De mooie goudkartonnen kroon mag aan het eind van de dag mee naar huis. En als de kinderen geluk hebben wordt voor hen ook het gezongen Driekoningenspelletje opgevoerd, waarin Herodes geen plaatst heeft en alleen het goede wordt verbeeld. Maar hoe kan je thuis vorm geven aan dit mooie feest?
Ook thuis kan je een driekoningenbrood bakken en daar een gedroogde boon in verstoppen. De vinder van de boon is voor die dag de koning en zal zich ook koninklijk moeten gedragen. En natuurlijk mag hij bepalen wat er die avond gegeten wordt! Maar het hoeft niet per se een driekoningenbrood te zijn. Elke taart, cake, tulband of muffin volstaat. En als je geen gedroogde bonen in huis hebt, of je bent bang voor gebroken tanden op de harde boon, werken amandelen ook heel goed!
Op Vrijeschoolbeweging staat een allerliefst klein Driekoningenvingerspelletje voor de allerkleinsten!
Ook leuk is
drie luciferdoosjes beplakken met gekleurd vilt. In de doosjes doe je iets dat
overeenkomt met de gave van de betreffende koning. Op de foto is te zien dat in
het rode doosje een goudkartonnen ster zit met rood vilt aan de achterkant. De
rode koning, koning Melchior, schenkt het rode goud. Zijn gave is wijsheid in
het denken.
In het groene doosje zit een beetje groene bijenwas. De groene koning Kaspar schenkt het kind mirre, een geurige hars dat gebruikt wordt om te balsemen en zalven. Zijn gave is geduld in het willen. Bijenwas is ook een geurend goedje dat kan zalven.
Stop in het gebak van die dag drie amandelen, de eerste die een amandel vindt mag als eerste een doosje kiezen. Elke koning neemt zijn doosje mee naar de seizoenstafel en schenkt zijn gave aan Jozef, Maria en het kind.
Jozelf en Maria gaan op de dag na Driekoningen weer op weg, over de seizoenstafel, in hun vlucht naar Egypte. Traditiegetrouw wordt op deze dag de kerstboom
afgebroken. Als je hem nog een tijdje in de tuin zet, vol pindaslingers
en vetbollen, is hij nog steeds versierd en zijn de vogels er ook nog
eens heel blij mee!
De koningen schenken aan het kind eigenlijk wijsheid voor de toekomst. Met grotere kinderen en volwassenen kan het een goed idee zijn om samen te bedenken wat ieder het komende jaar aan de wereld wil 'schenken'. Een vorm goede voornemens, maar dan iets dat niet alleen iets bijdraagt voor jezelf. Misschien wil je minder verspillen, of misschien ga je een opleiding doen die maakt dat je wat gaat bijdragen aan de zorg, of misschien ga je wel meer zingen? Schrijf dat op een briefje en stop het in een doosje. Kijk aan het eind van het jaar of het gelukt is.
En bedenk: het geeft niet als het niet lukt om Driekoningen op 6 januari te vieren. Als dit doordeweeks valt kan het echt te druk zijn. Vier het dan lekker in het weekend!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wat leuk dat je een reactie achter laat!