woensdag 1 november 2017
November ~ Martinus deelt de mantel
Uit het leven van Martinus von Tours zijn vele details die het verdienen niet vergeten te worden. Een buitengewoon voorbeeld hiervan is het delen van de mantel.
Sint Maarten, Sint Maarten, Sint Maarten reed door weer en wind,
zijn vurig paard droeg hem gezwind
Sint Maarten reed met volle moed,
zijn mantel dekt hem warm en goed.
Een oude, een oude, een oude man stond aan de baan,
hij keek de ridder smekend aan:
"Och, help mij, help mij uit de nood.
Ik vind hier in deez' kou de dood."
Sint Maarten, Sint Maarten, Sint Maarten was zeer aangedaan,
hij bleef voor d'arme bedelaar staan.
Hij trok zijn slagzwaard uit de schee
en sneed zijn mantel vlug in twee.
De oude, de oude, de oude man kwam 's nachts weerom
hij had de halve mantel om.
Hij sprak tot Maarten zonder spot
en zei: "Ik ben de goede God."
Met een nuchter verstand zou men de delen van de mantel door Martinus kunnen relativeren: Was dit werkelijk zo'n bijzondere daad? Martinus gaf niet eens zijn hele mantel weg! Hoe veel mensen hebben niet veel meer gedaan dan hij, zonder dat dit herinnerd wordt.
Volgen we deze gedachtegang dan missen we het oorspronkelijke karakter van deze gebeurtenis uit het oog. Een fundamentele wet van het Christendom komt hierin tot uiting: door te delen heeft men meer dan daarvoor. Wat aan uiterlijke materie minder wordt, vermeerdert aan intrinsieke waarde. Een brood dat gedeeld wordt met een hongerig persoon zal uiteindelijk meer betekenen dan een alleen geconsumeerd brood.
Bovengenoemde legende uit Martinus' leven geeft uitdrukking aan deze broederlijke basishouding. Het verdelen maakt de ontvanger innerlijk vrijer, omdat hij weet dat ook in de behoeftes van de gever wordt voorzien.
vrijdag 20 oktober 2017
Liederen ~ Sint Maarten
"O, Maarten, heb medelij en blijf bij mij staan!"
Wat doet nu Sint Maarten op weg naar de stad?
Refrein: Soldaat van de koning...
Hij heeft niets te geven, geen geld en geen brood.
Hij heeft slechts zijn mantel, die wijd is en groot.
Wat doet nu Sint Maarten op weg naar de stad?
Refrein: Soldaat van de koning...
Hij snijdt nu zijn mantel in tweeën uiteen.
De helft krijgt de bedelaar, heel warm om zich heen.
En voort rijdt Sint Maarten op weg naar de stad.
Refrein: Soldaat van de koning...
En 's nachts heeft Sint Maarten een groots droomgezicht.
Hij ziet daar de bedelaar in 't hemelse licht.
En dan weet Sint Maarten wie kruiste zijn pad:
zijn God en zijn koning, die leeft in zijn hart.
Soldaat van de koning met God in zijn hart.
zondag 1 oktober 2017
Oktober ~ Joris en de draak
Het gevecht tussen aartsengel Michael en de draak (Openbaring van Johannes hst 12) spiegelt zich in vele sprookjes, sagen en legenden. Deze uiteenzetting met het Boze is immer een gevecht: de zege wordt nooit geschonken, maar moet gewonnen worden. De legende van ridder Joris behoort in dezen tot één van de bekendsten.
Een stad werd door een giftige draak belegerd. Hij woonde in de diepten van een meer. Elke dag moesten hem twee schapen geofferd worden. Toen de schaapskuddes heel klein geworden waren, offerde men dagelijks nog één dier en een inwoner van de stad die daar door het lot toe bestemd werd. Op een dag viel het lot op de koningsdochter. Ook voor haar was er geen uitweg. Gekleed in haar koninklijke gewaden werd zij buiten de stad geleid. Op dat moment kwam daar op een wit paard en in glanzende wapenrusting ridder Joris aangereden en hij beloofde de jonkvrouw haar bij te staan.
Joris laat de koningsdochter de draak aan haar riem mee nemen naar de stad. Aldaar belooft hij de inwoners de draak te doden als zij zich tot het Christendom bekeren. Alzo geschiede en Joris trekt verder om 'mensen van het kwaad te bevrijden'.
De schildering van Gabriela de Carvalho toont het verhaal op zijn hoogtepunt. De draak is de beslissende slag al toegebracht. Joris kijkt niet naar de draak, de macht van de draak is al gebroken. Zijn bewustzijn is naar boven en naar achteren gericht. Daar is een groot, ernstig gezicht te zien. Joris weet Michael, de grote drakenvechter, achter zich. Van hem krijgt hij kracht en moed. Zijn mantel welft hoog naar achteren, als een machtige vleugel is hij verweven met Michael.
De koningsdochter (in veel sprookjes is zij de vertegenwoordiging van de menselijke ziel) begeleidt het gevecht met een aanhoudend intensief gebed. Zal de ridder zegevieren? Wie op het witte paard kan rijden beheerst de lichte krachten, zij dragen hem naar de zege. Wanneer zich de biddende ziel verbindt met de lichte krachten, dan kan de verlossing van de Goede machten volbracht worden.
donderdag 21 september 2017
Liederen ~ Herfst
Alle blaadjes klein en groot,
De regen valt de hele dag,
vrijdag 8 september 2017
Michael thuis vieren
Gabriela de Carvalho |
Het is pas begin september, maar wat
kan het al fris zijn 's morgens vroeg. Donker ook nog, voor wie echt vroeg uit
zijn bed moet. Gelukkig belooft de mist die langzaam optrekt dat het een mooie
dag gaat worden. 's Middags is de zon nog lekker warm, al laten sommige bomen
al volop hun blaadjes op de grond dwarrelen.
Nu de scholen weer begonnen zijn en we weer een beetje gewend zijn aan het
ritme, is het tijd om naar het Michaelsfeest uit te kijken. Voor mij luidt het
Michaelsfeest het begin van de herfst in, het is een oogstfeest en een feest
van moed en dapperheid. We vieren dat aartsengel Michael het kwaad overwint en
uit de hemel verstoot. We staan stil bij onze eigen draken die verslagen willen
worden, en herinneren ons dat wij het kwaad in de wereld willen bestrijden.
Op school wordt het uitgebreid gevierd. De kleuters vieren vooral het
oogstfeest, het appelvrouwtje deelt appels uit en in het bos ontmoeten ze drie
kabouters met wie ze een spelletje doen. De hogere klassen beproeven hun moed
in spellen en ontmoeten de draak die door Sint Joris wordt bevochten en
overwonnen. Maar hoe geef je dit feest thuis vorm?
Vanaf zes jaar kan een verhaal of sprookje voorgelezen worden, passend bij de Michaelstijd. In het boek De drie bruiloftsgaven van Ineke Verschuren staan verhalen voor de herfsttijd. Natuurlijk kan het verhaal van Joris en de draak - de menselijke verbeelding van de strijd die Michael in de hemel voerde - gekozen worden, maar ook een sprookje als IJzeren Hans van Grimm is passend in deze tijd.
Om echt iets te doen kan er een vlieger gemaakt worden. Vliegeren verbeeldt twee dingen waar Michael voor strijdt: vrijheid en verantwoordelijkheid. Vrijheid in de vorm van de vlieger op de wind, en verantwoordelijkheid in de vorm van het touw waarmee we voorzichtig om moeten gaan om de vlieger te kunnen laten vliegen.
Als de kinderen wat ouder worden kunnen er draken verslagen gaan worden. Je eigen draak verslaan kost moed, maar vergt ook doorzettingsvermogen en hard werken. Met iets oudere kinderen is een gezamenlijke activiteit, die deze kwaliteiten vraagt, een manier om het feest van Michael te vieren. Klimmen, over een vuur springen of door het donker lopen zijn voorbeelden van activiteiten die moed vragen. Maar ook gezamenlijk een hele dag hard werken om de tuin winterklaar te maken is passend bij het Michaelsfeest door het harde werken en het doorzettingsvermogen dat dit vraagt.
Als volwassene kan je bij jezelf te rade welke draken je te verslaan hebt. Waar loop jij telkens weer tegenaan? Wat is jouw valkuil? Welk gesprek moet jij aangaan? Welke metaforische draak werkt tegen jou en zou je graag verslaan in het komende jaar? Ondertussen kan je je ook bezig houden met de vraag: "Welke draak versloeg ik het afgelopen jaar?" Hierover nadenken is bij uitstek geschikt om alleen te doen, maar in een gezamenlijk gesprek kan je tot nieuwe inzichten komen.
Zo is het Michaelsfeest een feest voor alle leeftijden. Een feest dat je uitgebreid kunt vieren, of zo'n beetje tussendoor. Maar wel een feest dat belangrijk is voor de overgang van de drukke, volle, laissez faire zomer naar een stille, bespiegelende en teruggetrokken winter.
donderdag 7 september 2017
Liederen ~ Michael
roept: "Gij moet snel henen gaan,
Als de draak uit het water komt,
met Gods hulp kan hij overwinnen,
surrounded by a guardian host,
Refrein: Angels and man,....
are gathered in the blessèd throng
Refrein: Angels and man,...