vrijdag 1 september 2017

September ~ Christoforus


(...) Na vele jaren gebeurde het dat Offerus, terwijl hij net in zijn hut zat uit te rusten, buiten een kinderstem hoorde die hem riep: "Kom buiten en zet mij over!"
Hij stapte zijn hut uit, keek naar links en naar rechts, maar zag niemand. Toen hoorde hij nogmaals de stem die hem riep. Doch weer was er buiten niemand te zien. Toen hij de stem voor de derde maal hoorde en weer gehoorzaam naar buiten stapte, om te zien wie hem riep, stond daar een kind dat hem vroeg hem over de rivier te brengen.
Offerus zette het kind op zijn schouders, nam zijn staf en maakte zich klaar om het over  te zetten. Echter, terwijl hij met het kind het water in stapte, zwol de rivier aan, het water steeg hoger en hoger, en het kind voelde zo zwaar als lood. Hoe verder hij de rivier in liep, des te hoger steeg het water en des te zwaarder werd het kind op zijn schouders. En, toen hij het midden van de rivier bereikte, vreesde hij zelfs dat hij zou verdrinken.  
Slechts met zijn laatste krachten bereikte hij de andere oever. Daar zette hij het kind van zijn schouders en sprak: "Je hebt me in groot gevaar gebracht. Je bent zo zwaar, de hele wereld kan niet zwaarder zijn dan jij!"
Het kind antwoordde: "Daarover hoef je niet verwonderd te zijn, Offerus, want je hebt niet alleen de hele wereld op je schouders gedragen, maar ook degene die deze wereld geschapen heeft. Weet nu, dat ik Christus ben, jouw koning, die je met jouw werk dient. En daar jij mij gedragen hebt, zal je een nieuwe naam ontvangen. Tot op heden heette je Offerus, wat de drager betekent. Van nu af heet je Christoforus, de Christus drager. En opdat je kunt zien dat ik de waarheid spreek, zal je je staf nemen en deze, als je weer aan de overkant bent, in de aarde steken. Hij zal de volgende morgen blad en vrucht dragen!"
Na deze woorden verdween het kind voor zijn ogen. 
Christoforus zocht zijn weg terug door de rivier. Bij zijn hut aangekomen, plantte hij zijn staf in de aarde. En toen hij de volgende ochtend opstond, droeg deze blad en vrucht. En toen wist Christoforus dat hij de dienaar van de grootste koning was geworden. (...)

 Vrij vertaald naar "Bildmappe für Kinder" van Brigitte Barz en Gabriela de Carvalho.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!