zondag 7 februari 2021

Vogeltjes voeren

Vogels bijvoeren in de winter is naast nuttig ook nog eens heel erg leuk! Als je wat vetbollen in de buurt van je raam hangt kan je eindeloos kijken naar de talloze vogel(tje)s die daar op af komen. En het zelf maken van vogelvoer is heel gemakkelijk en leuk om met kinderen te doen. 

Het liefst liet ik je allemaal mooie foto's zien van smikkelende vogeltjes op alle pindaslingers en vogeltaarten. Helaas is de lens van mijn camera niet geschikt daarvoor en als ik te dichtbij kom vliegen ze weg. Maar reken maar dat de vogeltjes onze snoeperijen in de tuin hebben ontdekt!  


Pindaslinger
 
Met een draadje, scherpe naald en een zak doppinda's 
maak je heel vlot zo'n leuke pindaslinger. 
Knoop het ene uiteinde van het draadje om een doppinda 
en rijg daarna zoveel doppinda's aan dit draadje als je leuk vindt. 
Pas wel op met een scherpe naald: 
de pinda's kunnen lastig zijn om doorheen te prikken 
dus een kindervinger is zo geprikt.


 Dennenappel met pindakaas
 
Zoek een grote dennenappel en zorg dat hij goed droog is. Hoe droger de dennenappel, hoe wijder hij open staat. Bind een touwtje vast aan de bovenkant van de dennenappel. Meng wat vogelpindakaas met wat vogelzaad. Vogelpindakaas is al minder vet dan gewone pindakaas, en door er extra vogelzaad door te mengen wordt het een heel handzaam goedje. Je kunt het nu vrij gemakkelijk met je handen de vogelpindakaas tussen de schubben smeren. Zorg dat hij ruim gevuld is en het spul ook een beetje rondom aan de buitenkant zit. Rol hem nu nog een keer door een laagje vogelzaad. 
Hang hem op ergens aan een tak en geniet van de vogeltjes die komen smikkelen!

Vogeltaart

Voor het maken van een vogeltaart het je in ieder geval frituurvet of kokosolie nodig. En verder vogelzaad, zonnebloempitten en bijvoorbeeld stukjes gedroogd fruit. Ik had nog een appel die niet helemaal fris meer was voor ons, in stukjes er door in de vrieskou is het voor de vogels een lekker hapje.
 In een pan smolt ik het frituurvet. Het hoeft niet heel heet te worden, alleen gesmolten is genoeg. Haal de pan van het vuur, en roer er zoveel vogelvoer door als past. Giet dit mengsel in een taart- of tulbandvorm en laat het geheel hard worden. Ik zette hem buiten in de sneeuw, dat werkt geweldig vlot. 
Als hij klaar is stort je hem uit de vorm, houd de vorm eventueel heel even onder de hete kraan om het loslaten te vergemakkelijken. 

Ik zette de taart zo direct in de sneeuw voor de vogeltjes om van te snoepen. Maar als je deze taart met kleine kinderen maakt is dit natuurlijk het moment om het te versieren! Met schijfjes appel of sinaasappel, extra zonnebloempitten, dennenappels etc maak je er een echte taart van!

Vetbollen
Dit keer maakte ik geen vetbollen, maar het principe hiervan is heel gemakkelijk en lijkt op dat van de vogeltaart. Smelt frituurvet, meng daar vogelzaad doorheen en laat het zover afkoelen dat het 'kneedbaar' is. Vorm er bollen van die je om een touwtje vouwt. Laat de bollen hard worden et voilà. Je kunt het mengsel ook in koekvormpjes gieten die je op bakpapier hebt liggen. Steek er een satéprikker door als het nog niet helemaal hard is, daar kan later een touwtje door.
Ik vulde dit keer een theepotje dat ik nog had staan. Een porseleinen kopje werkt ook heel goed! Bind er een touwtje aan en vul hem met een mengsel van frituurvet en vogelzaad. Vogelpindakaas kan natuurlijk ook! Wel een stokje er in steken zodat de vogeltjes ergens op kunnen staan terwijl ze in de lekkers pikken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!