zondag 28 maart 2021

Palmpasen

Palmpaasstok met hoepel, het Zonne-symbool
Palmpaasstok met kruis, het Christus-symbool





Palmzondag, het begin van de stille week voor Pasen. Op Palmzondag herdenken we de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Men had gehoord van de wonderen die hij op zijn weg verrichtte, en hij werd jubelend binnengehaald. Maar dit jaarfeest kent ook een voorchristelijke oorsprong: die van het lentefeest. Allerlei symbolen van een nieuw begin versieren de Palmpaasstok.

Dit jaarfeest wordt op de vrijeschool ook gevierd, meestal de vrijdag voor Palmzondag. In tegenstelling tot het Sint-Maartenfeest wordt dit feest in het volle licht gevierd. In een lange optocht zingen de kinderen Palmpasenliederen en lopen met hun versierde stok. Die stok staat voor de levensboom, het symbool van groei- en levenskrachten. De kruisvorm, het Christus-symbool is voor de jonge kleuters nog wat zwaar, daarom lopen zij met een hoepel: het Zonne-symbool.

In de aanloop naar Palmpasen wordt de Palmpaasstok versierd. Er worden snoeren geregen van gedroogd fruit, broodhaantjes gebakken en de stokken zelf worden versierd met crêpe papier. Ook de ouders mogen wat bijdragen: aan de stok hangt een gehaakt paasnetje waar twee paaseitjes in komen. Het broodhaantje, als de verkondiger van de nieuwe dag, staat fier bovenop. De slingers met gedroogd fruit staan symbool voor het zaad, het nieuwe leven. Het gekleurde crêpe papier wappert vrolijk in de wind. Palmpasen is een feest om blij van te worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!