woensdag 27 januari 2021

Maria Lichtmis thuis vieren

Maria Lichtmis is voor veel ouders het jaarfeest dat het minst bekend is. Ook ouders die vroeger zelf de vrijeschool doorliepen kunnen zich er weinig van herinneren. In de hogere klassen wordt er ook niet noemenswaardig veel aandacht aan besteed. Maar op Vrijeschool De Es hebben de kleuters geluk, want de kleuterjuffen besteden er op een prachtige manier aandacht aan die recht doet aan dit belangrijke feest. Belangrijk omdat Maria Lichtmis het einde vormt van de lichtfeesten die de winter kenmerken en ons laat weten dat het weer lichter gaat worden: de lente komt eraan!
 
De kinderen van de kleuterklas starten die dag in de hal, net als met advent. Als de ouders afscheid hebben genomen gaan de kleuters in een lange slinger de klas in, waar een spiraal ligt. Een spiraal gemaakt van lappen in de kleuren van de lichtfeesten vanaf Sint Maarten tot nu. Die spiraal ligt tegengesteld aan de adventsspiraal, we gaan nu weer naar buiten in plaats van naar binnen. Langs de spiraal staan alle jaartafelfiguurtjes van alle feesten, de pompoenen van Sint Maarten, Sinterklaas en zijn Pieten, Jozef en Maria, de herders, de drie koningen en Moeder Aarde en haar wortelkindertjes.
 
In het midden staat een tafel met daarop de halve sinaasappelschillen of potjes. De dag ervoor heeft juf de restjes kaars van de afgelopen maanden omgesmolten en in de uitgeperste halve sinaasappelschillen of potjes kaarsjes gemaakt. De kleuters lopen een voor een de spiraal en halen uit het midden een kaarsje met lichtje op. Met die kaarsjes in twee handjes op schoot zingen ze de favoriete liedjes van de jaarfeesten die geweest zijn, grote hit zijn natuurlijk de Sinterklaasliedjes! Daarna brengen ze hun lichtjes naar buiten en zetten ze ergens in de tuin van het schoolplein neer zodat de wortelkindertjes wakker kunnen worden. Een prachtig ritueel om de lichtjestijd af te sluiten en de aarde wakker te maken.
 
Maar hoe kan je dit feest thuis vorm geven? 
 
Er zijn talloze manieren om Maria Lichtmis thuis te vieren. Ik geef hieronder allerlei voorbeelden, die ook een inspiratie kunnen zijn om zelf iets te verzinnen. In ieder geval is het nooit nodig om ze allemaal te doen, kies wat bij jou en je gezin past. En ook hier geldt weer, als het feest door de weeks valt en dat lastig is: het is prima om het in een weekend rond 2 februari te vieren. 
 

Op de seizoenstafel is het tijd om moeder aarde en de wortelkindertjes een plek te gaan geven. De wortelkindertjes liggen nog onder de grond, dus ze kunnen half zichtbaar onder wat lappen liggen, of aan de voet van een stronk. Daar onder de grond kunnen ze hard aan het werk om straks fris en schoon tevoorschijn te komen als het lente wordt. 
  
In huis is het tijd om het licht binnen te laten. Als je, zoals ik, niet zo vaak de ramen lapt is dit een goed moment om het wél te doen. En  eventuele laatste kerstversiering, of  natuurschatten die naar binnen werden gehaald, mogen opgeruimd of naar buiten gebracht. Wil je op een eenvoudige manier het ritueel in de kleuterklas nabootsen, dan zet je ansichtkaarten van alle jaarfeesten van Sint Maarten tot nu op tafel en zing je de jaarfeestenliedjes van die jaarfeesten. 


Met Maria Lichtmis als laatste lichtfeest hebben we in huis tot Sint Maarten geen kaarsen meer nodig. Dus dit is de dag om alle kaarsstompjes op te branden, of om te smelten tot restkaarsjes die je naar buiten kunt brengen! Dat laatste is heel simpel om te doen. HIER laat ik zien hoe je dat kunt doen.
Neem ieder een brandend lichtje mee naar buiten, zing ondertussen "Kom neem je lichtjes in de hand" of een ander liedje en plaats de lichtjes ergens in de tuin, of als je geen tuin hebt het park. Kies een beschut plekje waar ze rustig op kunnen branden. De lichtjes zijn bedoeld om de aarde en de wortelkindertjes wakker te maken.
 
Een andere manier om de aarde en de wortelkindertjes wakker te maken beschrijft Lisa Wade in het boek Het hele Jaarfeesten Lente en Zomer.  Zij maakte een sneeuwklokjesbelletje waarmee haar dochter in de ochtend zingend de wortelkindertjes wekt. 

Een  bak of bloempot gevuld met aarde en bloemzaadjes kan een plek zijn om wensen en plannen in te planten.
Een wens die voortkomt uit de ideeën en plannen die in de stille wintertijd diep in ons hebben liggen rijpen. Kleine kinderen tekenen de wens, de oudere kinderen en volwassenen schrijven hun wens op een briefje. Deze briefjes begraaf je in de aarde, misschien plant je er nog wat narcissenbolletjes op? Als het wat warmer wordt kan je de bak naar buiten brengen. In de loop van de lente zie je vanuit de geplante wensen bloemen en narcissen opkomen en groeien.

 
En tot slot, zoals bij de meeste jaarfeesten is het goed gebruik om pannenkoeken te eten op deze dag. Pannenkoeken staan symbool voor de zon, en de zon herinnert ons aan het terugkerende licht en de steeds langer wordende dagen. En volgens oud bijgeloof zou de bloem voor dat jaar verloren gaan als men het niet gebruikt op Maria Lichtmis. De pannenkoek werd zo een geluksbrenger voor de oogst.
 

 

dinsdag 26 januari 2021

Liederen ~ Maria Lichtmis

De wortelkindertjes
Beatrijs Gradenwitz en Jurri Jurriaanse 


Tussen wortels van de bomen, 
liggen kind'ren stil te dromen.
Moeder aarde houdt de wacht
in de donk're winternacht. 
 
Ontwaakt! Ontwaakt!
Aan 't werk nu lieve kind'ren klein,
want spoedig zal het lente zijn!

  HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
 
Er liggen bolletjes in de grond
Herman Broekhuizen
 
Er liggen bolletjes in de grond te slapen, te slapen.
Er liggen bolletjes in de grond, overal in 't rond.
Wakker worden, wakker worden, alle vogeltjes zingen,
alle vogeltjes fluiten: zet de bloemetjes buiten!
 
 HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
 
Maria Lichtmis Canon
 

Op twee februari stralende zon,
pas dan maar op want de kou komt weerom,
maar met wolken en hagel en ijs die dag,
is 't klaar dat de lente komen mag.

  HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
 
 Stralende sterren uit winternacht
C. Seeherr


Stralende sterren uit winternacht
raakten de aarde fonkelend zacht
in plant, mens en dier ontwaakt
het zomergezicht,
nu volgen wij weer het zonnelicht,
nu volgen wij weer het zonnelicht.
 
 HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
 
 Kom, neem je lichtjes in de hand
J.D. van Mansvelt

Kom neem je lichtjes in de hand, kom naar buiten met je licht!
Nu de zon weer rijst en de dag weer lengt,krijgt natuur een nieuw gezicht.
In de herfst stak je je kaarsje aanin het donker van de knol.
Van harte door de kerst gesterkt,schijn je nu zo liefdevol. 
 
Kom, water, neem ons licht nu op, laat schijnen in je stroom,
laat het stralen, saam met sterrenglans, in de groei van elke knop.
Draag ons kleine licht als spiegelbeeld naar het grote licht omhoog,
dat zon en maan en hemelboog het beamen met hun schijn.
 
 HIER is de melodie van dit lied te beluisteren

maandag 25 januari 2021

Maria Lichtmiskaarsjes maken

 

Met Maria Lichtmis op 2 februari maken we de aarde, de wortelkindertjes, wakker en maken we onze kaarsenresten op. Die hebben we immers niet meer nodig nu de dagen lengen en de zon steeds meer zijn licht laat schijnen. Deze zandkaarsjes kunnen in de aarde geplaatst worden om daar rustig uit te branden. 
 
 
Hoe maak je ze?
 
 
 
Je hebt nodig: 
een bak met zand. 
Ik had nog een zak zand staan, 
maar misschien heb je een zandbak in de tuin 
en anders werkt een bak aarde ook prima.

 
Verder heb je nodig: 
Een oud pannetje dat je de komende jaren steeds voor dit doel kunt gebruiken, 
kaarsenlont (o.a. te krijgen bij hobbywinkels) 
en iets om het lont te fixeren. 
Ik gebruikte lange satéstokjes en knijpers.
En natuurlijk: kaarsenresten. 
Wij zijn zoals je ziet nogal dol op paarse stompkaarsen.

 
Zet het pannetje op een laag vuurtje en laat de kaarsstompjes er in smelten. Vis met een satéprikker of zoiets de oude lontjes er uit. Doop stukjes kaarsenlont in het gesmolten kaarsvet en trek ze, zodra ze een beetje hard worden, recht zodat ze recht opdrogen. Maak kuiltjes in de bak met zand. Ik gebruikte een kommetje en maakte vrij grote kuiltjes, met kleinere kuiltjes kan je meer kaarsjes tegelijk maken. 
 
 
Hang de lontjes in het midden van elk kuiltje. Dat is een beetje pielen en uitproberen wat handig werkt. Giet vervolgens het gesmolten kaarsvet voorzichtig in de kuiltjes. Ik had een steelpannetje zónder tuit en maakte er een flinke kliederboel van, maar dat maakt niet zoveel uit want je kan het harde kaarsvet later zo uit het zand plukken. Misschien gebruik ik volgende keer een trechter. 
 
 
Laat de kaarsjes uitharden, haal ze uit het zand en veeg ze rondom een beetje schoon. Klaar zijn je kaarsjes om op een vroege Maria Lichtmisochtend buiten in de aarde te laten branden!
 
Andere soorten kaarsjes
 
Heb je geen zand, of wil je dat je kinderen de kaarsjes vast kunnen houden? Maak dan de kaarsjes in halve uitgeperste sinaasappelschillen, of in glazen potjes bijvoorbeeld.  

Walnootkaarsjes

Veel mensen vullen halve walnootdoppen met een lontje en een beetje kaarsvet. Dan werkt een lontje van waxinelichtjes heel goed, die kan je los kopen of uit waxinelichtjes peuteren. De lichtjes zelf kan je dan smelten. Deze walnootkaarsjes kunnen drijven, binnen op een schaal of buiten mee met de stroom (zoals beschreven in het prachtige lied "Kom neem je lichtjes in de hand").

donderdag 14 januari 2021

Liederen ~ Winter

 Wolken vol met sneeuw en regen
Stefan Forssén 

Wolken vol met sneeuw en regen
vallen op de aarde neer
en vormen de beken, 
vullen rivieren,
stromen kabb'lend naar de zee.
 
Spieg'len zich in stille en zeer diepe koele wat'ren.
Zonneschijn geeft licht en warmte,
dampen stijgen op ten hemel
en vormen.... wolken.
 
HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
 
 
Zwaluw
Wilko Brouwers 
 
Zwaluw, kom, maak toch voort, ga nu snel!
Zwaluw vlieg over land, over verre zee.
De winter komt en brengt de koude mee.
Zwaluw kom, maak toch voort, ga nu snel!
 
Als je weg bent dan denk ik aan jou;
hoe je vliegt over land, over verre zee.
Een zwaluw word ik en ik vlieg met je mee.
Als je weg bent dan denk ik aan jou.
 
Zwaluw, keer ongedeerd weer terug!
Laat de kou en de winter voorbij gaan,
dan zal ik hier weer op de uitkijk staan,
Zwaluw, keer ongedeerd weer terug!

  HIER is de melodie van dit lied te beluisteren
 
Het sneeuwt het sneeuwt
 

Het sneeuwt, het sneeuwt, het sneeuwt
het plakt tegen de ruiten.
Zeg jongens, ga je mee 
dan gaan we fijn naar buiten.
Met opa's hoge hoed,
een sjaal, een peen, een stok,
maken we in een ogenblik
een hele grote pop!
 
Het vriest, het vriest, het vriest
de schaatsen aangebonden.
Zeg jongens, wie van ons
maakt wel de meeste ronden?
Te rijden twee aan twee
en dan een lange rij.
We drinken chocolademelk 
en eten koek erbij!
 
Het dooit, het dooit, het dooit
nu alles opgeborgen
de schaatsen en de slee
er komt geen ijs meer morgen.
De zon is alweer warm 
de lente is weer daar
daarom roepen ze ieder toe:
gegroet, tot volgend jaar!

  HIER is de melodie van dit lied te beluisteren

Ach bittrer Winter

Ach bitt'rer Winter, wie bist du kalt!
Du hast entlaubet den grünen Wald.
Du hast verblüht die Blümlein auf der Heiden.

Die bunten Blümlein sind worden fahl,
entflogen ist uns Frau Nachtigall!
Sie ist entflogen, wird sie wieder singen?

Du hälst gefangen des Lichtes Schein
und lässt die Tage uns dunkel sein.
Lass doch wieder die gold'ne Sonne leuchten!


HIER is de melodie van dit lied te beluisteren

woensdag 6 januari 2021

Driekoningen

 

 “Oh, spreek tot ons, gij sterrenlicht.

Laat ons horen uw bericht, dat de aarde ster mag worden.

Leid ons voor uw aangezicht!”

 

De heilige drie koningen ~ Dorothea Schmidt

Lang voor de geboorte van het Christuskind leefde de profeet Balaäm in het Morgenland. Hij voorspelde: "Er zal een ster opgaan. In Israël wordt een mens geboren, die heersen zal over alle heidenen." Deze voorspelling werd  aan de koningshoven in het Oosten met ontroering en grote blijdschap ontvangen.

Op 6 december vieren we Driekoningen. We herdenken dan dat er drie koningen, of priesterwijzen, uit het Oosten het Christuskind kwamen aanbidden. In voorchristelijke tijden waren de leiders van een volk meestal tegelijkertijd koningen en ingewijde priesters. Zij nemen de ster waar die voorspeld werd door Balaäm en gaan ieder afzonderlijk op pad. Zij vinden elkaar onderweg in hun tocht naar de ster, en trekken gezamenlijk verder. 

"Geleid worden door een ster" betekent: de naderende ziel van de individualiteit die op aarde wil komen, zien oplichten. De ster waarover gesproken wordt was dus niet een ster zoals wij 's avonds aan de hemel zien. Het was de glans van een lichtende ziel die op het punt stond geboren te worden. De lichtglans die de koningen waarnamen was de aangekondigde 'ster van de liefde', die dertig jaar later naar de aarde zou afdalen, ook weer op 6 januari. Toen namelijk doopte Johannes de Doper Jezus in de Jordaan en zag, zo staat in het Johannesevangelie, hoe de hemel openging en Christus in de mens Jezus van Nazareth indaalde.

 

"Op dat moment waren de reizigers bij de stal aangekomen en kon je duidelijk zien hoe deftig en voornaam ze waren. Hun kamelen waren heel mooi en ze hadden zadels en teugels die waren versierd met goud en edelstenen. Als de voorste kameel zijn hoofd bewoog dan flonkerde het als het licht van een ster. O, wat waren die ruiters voornaam! Ze zagen eruit als vorsten in hun kostbare kleden.

‘We zijn op zoek naar de pasgeboren koning der joden!’ zei de eerste.

‘We zagen zijn ster in het Oosten en die heeft ons naar dit huis gebracht’, zei de tweede.

‘We zijn gekomen om het Wereldlicht te begroeten’, zei de derde.”

 

Illustratie Jan Verheyen uit Maria's kleine ezel

“De sterke grote man knielde. Het kindje spartelde met al zijn kracht, alsof het naar de man toe wilde. Maria tilde het kind op en legde het in zijn armen.

‘O, jij koning van de wereld’, fluisterde de man. ‘Ik ben de sterkste der mensen maar ik word zwak als een kind als ik jou in mijn armen heb. Want jij bent sterker dan ik.’

Vertederd kuste hij de kleine vingertjes en gaf het jongetje toen aan de tweede metgezel.

‘O, dat ik jou in mijn armen mag dragen’, zei deze zacht. ‘Jij die de heerser van de hele aarde zult worden! Ik ben rijk en machtig en mensen gehoorzamen me op al mijn wenken, maar ik voel me nu arm en klein, want jij bent machtiger dan ik.’

Hij kuste voorzichtig het haar van het kind en legde het daarna in de armen van de derde vreemdeling.

Deze trilde zo, dat hij het kind nauwelijks kon vasthouden, maar niemand mocht hem helpen.

‘O, kind, o kind!’ fluisterde hij. ‘Dat je nu eindelijk bent gekomen, jij waar de hele wereld zo lang op heeft gewacht. Ik bezit alle wijsheid en kennis, maar als ik jou in mijn armen houd, voel ik me onwetend, want jij bent wijzer dan ik.’

 

Uit: Maria's kleine ezel van Gunhild Sehlin

 

Zoals ook te lezen in bovenstaand verhaal vertegenwoordigen de drie koningen drie leeftijdsgroepen. Kaspar is de jongste, Melchior de rijpe man en Balthasar de oude. Volgens de traditie komt Melchior uit Perzië, Balthasar uit India en Kaspar uit het oude Egypte en representeren ze samen de drie na-atlantische culturen (ook wel Europa-Azië-Afrika). In ieder geval wordt in de drie koningen de hele mensheid gerepresenteerd!

Melchior

Zijn naam betekent “God is licht”, hij gaat in het rood gekleed - rood voert ons midden in het leven, is sterk en daardoor ook enrstig. Zijn gave aan het Jezuskind is Goud wat symbool staat voor een inzicht in de goddelijke geestelijke wereld. Als de koning die het denken vertegenwoordigd schenkt hij het Jezuskind wijsheid.

Het denken vindt voornamelijk plaats in het hoofd en dringt via de zenuwbanen door in het hele lichaam. In het denken zijn wij vrij. Wil dit goed functioneren dan is hier koelte en stilte nodig. 

Balthasar

Zijn naam betekent “beschermer van God” en hij gaat in het blauw gekleed - blauw geeft een ruimtelijk gevoel en is stil en omhullend. Zijn gave aan het Jezuskind is Wierook wat staat voor offerbereidheid en de menselijke deugd. Als de koning die het voelen vertegenwoordigt schenkt hij het Jezuskind een rijk gevoelsleven.

Het voelen vindt plaats in onze romp, tussen het denken en het willen. Ze werken alle drie op elkaar in. Bij het voelen kom je namelijk pas uit als je als mens het denken en willen in de juiste proporties afwisselt. Zit je teveel in het denken, dan kun je vaak niet meer bij je gevoel komen en komt er nog maar weinig uit je handen. En als je alleen maar blind gaat voor wat je wilt, dan bestaat de kans dat je het gevoel/ contact met je hoofd (denken) verliest.  Het voelen fungeert dus als bemiddelaar tussen het denken en het willen en zorgt voor balans en harmonie. En in het voelen is het dat we ons eigen mens-zijn het meest beleven.

Kaspar

Zijn naam betekent “schatbewaarder”, hij gaat in het groen gekleed - groen verspreidt rust en tevredenheid en werkt harmoniserend. Zijn gave aan het Jezuskind is Mirre wat staat voor de verbinding van de mensenziel met het eeuwige, onsterfelijke. Als de koning die het willen vertegenwoordigt schenkt hij het Jezuskind een geduldige wil.

Het willen komt tot uiting via onze ledematen en de stofwisselingsorganen. Hier heerst in een gezonde situatie warmte, beweging en zijn grote regeneratievermogens aanwezig. Onze stofwisselingsorganen zijn levendig. De vertering van wat we tot ons nemen zowel lichamelijk (voeding) als geestelijk (indrukken en gebeurtenissen) vinden hier plaats. Via het bloed heeft de stofwisseling contact met het hele lichaam. Met onze ledematen staan we handelend in de wereld. We kunnen bewegen en gestuurd door de wil in actie komen. 


Bronnen:

Leven met het jaar ~ Christiane Kutik

Schipper mag ik overvaren ~ Juul van der Stok

Jaarfeesten ~ Fred Tak

Het Zonnejaar

Helend leren - praktische toepassing

Antroposofie-Noord-Holland