maandag 25 januari 2021

Maria Lichtmiskaarsjes maken

 

Met Maria Lichtmis op 2 februari maken we de aarde, de wortelkindertjes, wakker en maken we onze kaarsenresten op. Die hebben we immers niet meer nodig nu de dagen lengen en de zon steeds meer zijn licht laat schijnen. Deze zandkaarsjes kunnen in de aarde geplaatst worden om daar rustig uit te branden. 
 
 
Hoe maak je ze?
 
 
 
Je hebt nodig: 
een bak met zand. 
Ik had nog een zak zand staan, 
maar misschien heb je een zandbak in de tuin 
en anders werkt een bak aarde ook prima.

 
Verder heb je nodig: 
Een oud pannetje dat je de komende jaren steeds voor dit doel kunt gebruiken, 
kaarsenlont (o.a. te krijgen bij hobbywinkels) 
en iets om het lont te fixeren. 
Ik gebruikte lange satéstokjes en knijpers.
En natuurlijk: kaarsenresten. 
Wij zijn zoals je ziet nogal dol op paarse stompkaarsen.

 
Zet het pannetje op een laag vuurtje en laat de kaarsstompjes er in smelten. Vis met een satéprikker of zoiets de oude lontjes er uit. Doop stukjes kaarsenlont in het gesmolten kaarsvet en trek ze, zodra ze een beetje hard worden, recht zodat ze recht opdrogen. Maak kuiltjes in de bak met zand. Ik gebruikte een kommetje en maakte vrij grote kuiltjes, met kleinere kuiltjes kan je meer kaarsjes tegelijk maken. 
 
 
Hang de lontjes in het midden van elk kuiltje. Dat is een beetje pielen en uitproberen wat handig werkt. Giet vervolgens het gesmolten kaarsvet voorzichtig in de kuiltjes. Ik had een steelpannetje zónder tuit en maakte er een flinke kliederboel van, maar dat maakt niet zoveel uit want je kan het harde kaarsvet later zo uit het zand plukken. Misschien gebruik ik volgende keer een trechter. 
 
 
Laat de kaarsjes uitharden, haal ze uit het zand en veeg ze rondom een beetje schoon. Klaar zijn je kaarsjes om op een vroege Maria Lichtmisochtend buiten in de aarde te laten branden!
 
Andere soorten kaarsjes
 
Heb je geen zand, of wil je dat je kinderen de kaarsjes vast kunnen houden? Maak dan de kaarsjes in halve uitgeperste sinaasappelschillen, of in glazen potjes bijvoorbeeld.  

Walnootkaarsjes

Veel mensen vullen halve walnootdoppen met een lontje en een beetje kaarsvet. Dan werkt een lontje van waxinelichtjes heel goed, die kan je los kopen of uit waxinelichtjes peuteren. De lichtjes zelf kan je dan smelten. Deze walnootkaarsjes kunnen drijven, binnen op een schaal of buiten mee met de stroom (zoals beschreven in het prachtige lied "Kom neem je lichtjes in de hand").

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!