dinsdag 5 januari 2021

Driekoningenbrood

 Driekoningenbrood
 

 
Ingrediënten:
500 gram bloem
1 theelepel zout
50 gram suiker
1 eetlepel citroenrasp (uit een potje)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje droge gist
125 gram roomboter
1 deciliter melk
2 geklutste eieren
150 gram amandelspijs
3 amandelen
Om te versieren:
30 gram gesmolten roomboter
poedersuiker
amandelschaafsel
 
Bereiden:

Smelt de roomboter in de melk en laat het afkoelen.
Meng in een mengkom de bloem, zout, suikers, gist en citroenrasp. 

Voeg 3/4e van de eieren toe en het melk-botermengsel. Kneed alles tot een stevig deegbal. Als het goed is ruik je nu al de heerlijk zoete en frisse geuren van het brood. Zet het geheel op een warme plek onder een vochtige theedoek een uur te rijzen.


Meng ondertussen de rest van het ei met de amandelspijs. 

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 
Als het deeg mooi gerezen is haal je er acht bolletjes van ongeveer 75 gram af. Maak van elk bolletje een soort kommetje, doe daar een heel klein schepje amandelspijs in en vouw het bolletje weer dicht. Maak van de resterende grote bol een grote kom en doe daar de rest van het amandelspijs in. Vouw ook deze weer voorzichtig dicht. Probeer te zorgen dat er geen amandelspijs uit kan lopen, druk het deeg goed op elkaar.
 
Dit is het moment om bij drie van de balletjes van onderen een amandel in het deeg te drukken. 


Leg de grote bal in het midden van een bakplaat, of gebruik een springvorm. Leg de kleine bolletjes daar in een kring omheen. Bak het driekoningenbrood in 45 minuten af in de oven. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.
 

Als het brood uit de oven komt bestrijk je hem met de gesmolten boter, strooi
 je er poedersuiker overheen en versier je hem met amandelschaafsel.  Eet smakelijk!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achter laat!